五级

公共英语五级历年阅读真题

时间:2024-11-28 22:05:22 赛赛 五级 我要投稿
  • 相关推荐

公共英语五级历年阅读真题(精选5套)

  在日常学习和工作生活中,我们经常跟考试真题打交道,借助考试真题可以更好地考核参考者的知识才能。大家知道什么样的考试真题才是规范的吗?下面是小编为大家整理的公共英语五级历年阅读真题,欢迎阅读,希望大家能够喜欢。

公共英语五级历年阅读真题(精选5套)

  公共英语五级历年阅读真题 1

  Part C

  Answer Questions 71 to 80 by referring to the following four articles concerning mental illness.

  Answer each question by choosing A, B, C, or D and mark it on ANSWER SHEET 1.

  Note : When more than qne answer is required, these may be given in any order. Some choices may be required more than once.

  Remember:

  A = Article AB = Article BC = Article CD = Article DWhich article ( s)...

  reveals the gender difference in suicide rate? 71.______

  point out that youths with mental illness have not received adequate

  treatment? 72.____73.____

  argues that how the public treat the people with mental illness has a di—

  rect effect on their recovery? 74.

  reports on the appalling percentage of the mentally ill in Canada’S pop—

  ulation? 75.

  says that there is a high correlation between suicide and mental illness? 76.

  find that mental iUness has made Canada’S economy less productive?

  77.78.

  says that organizations aye recommended to practice stress manage-

  ment? 79.

  I calls public attention to the unfair treatment of the mentally ill? 80.

  A

  One of the biggest challenges facing the mental health care system is the gnawing chasm be- tween the ever-growing demand for services and the systems ability to respond. Many are suffer- ing. Far too few are being helped.

  For decades, governments have treated mental illness like the orphan of the health care sys- tem, leaving the sector chronically under-funded and under-staffed. Such neglect would seem to suggest that mental illness afflicts only an unfortunate few. Nothing could be further from the truth. One in three individuals will experience mental health problems at some point in their lives. In Can- ada, that translates to more than 10 million people.

  In Canada, mental illness is estimated to cost the economy $ 33 billion each year in disability and lost productivity. We currently spend another $ 6 billion to $ 8 billion annually to treat these conditions. More hospital stays are consumed by people with a mental illness than by cancer and heart disease patients combined.

  Yet for all of that, mental health practitioners know they are only reaching a fraction of those in need. Research shows that two-thirds of adults who experience mental illness never seek help; for ad- olescents, the figure is 75 percent. Of those who do seek treatment, the majority will first report symptoms to family physicians who are often ill-equipped to recognize or deal with mental illness.B

  Sadly, children and adolescents are even less likely than adults to seek or receive treatment for mental illness. And in far too many cases, young people pay the ultimate price for their conditions. In what was perhaps the most sobering statistic of all provided by some researchers, it was found that approximately one-in-ten Canadian adolescents attempt suicide each year. At the same time, 80 percent aqd 90 percent of the young people who kill themselves likely suffered from a mental disor- der at the time of their death.

  Some young people are at greater risk than others. Aboriginal youths are five to six times more likely to die by suicide than non-Aboriginal youths. Adolescent males die by suicide three to four times more often than adolescent females.

  The key to suicide prevention is to intervene on multiple fronts as early as possible, particular- ly with youth who exhibit risk factors such as depression and substance abuse. This means support- ing families with children at risk, promoting suicide awareness at the community level and, perhaps most importantly, taking prevention programs into the schools.

  C

  In a typical workplace, one in four employees struggles with mental health issues, most com- monly in the form of depression or anxiety. It is estimated that mental illness results in 35 million work days lost each year in Canada. Mental illness also accounts for up to per cent of short-term disability insurance claims and is a secondary diagnosis in more than 50 per cent of long-term claims.

  The toll of mental illness--in terms of individual Suffering and the corporate bottom line--prompted CEOs from across Canada to support the Toronto-based Roundtable on Addiction and Mental Health. Founded 10 years ago, the Roundtable advises organizations on how to detect, treat and ultimately prevent mental illness.

  Organizations are advised toadopt a three-part strategy. First, focus on early detection and treatment opportunities ( depression and anxiety are effectively treated in 85 percent of cases where help is sought). Second, determine, at the organizational level, the root cause of the mental dis- tress (especially important if it is emanating from a single department or business unit). Third, make prevention and stress management a corporate-wide priority.

  D

  No research on mental health could fail to deal with the issue of stigma--the fact that negative attitudes and behavior toward people with mental illness adds immeasurably to their suffering and represents a serious barrier to reform. The sting of stigma provided much of the emotional wallop behind Starry, Starry Night, a theatrical production by the Calgary Chapter of the Schizophrenia So- ciety of Alberta. The play, performed entirely by actors with Schizophrenia, includes several wrenching scenes about the harsh way the mentally ill are sometimes treated by the very system that is intended to help them.

  Dr. Thornicroft, a British psychiatrist, recalled how, after 20 years in practice, he felt disquie- ted by the fact that so few people with mental illness sought treatment--and, if they did, it was as a last resort. He concluded this was because of the shame and embarrassment so many experienced. Dr. Thornicroft decided to take a sabbatical and write a book about stigma.

  As he delved into the subject, and looked at it from the patients point of view, Dr. Thorni- croft was struck by the depth of prejudice directed at the mentally ill. He concluded that the most essential aspect of stigma is not so much peoples attitudes, but how they act. In other words, the real issue was discrimination. And what is needed is a kind of civil rights campaign on behalf of the mentally ill.

  DO THAT IS THE END OF SECTION THREE.!NOT READ OR WORK ON THE NEXT SECTION UNTIL YOU ARE TOLD TO.

  PartC

  参考译文

  A

  精神健康保健系统面临着许多挑战,其中最重要的就是人们不断增长的服务需求和系统本身反应能力之间存在巨大差异。很多人正在遭受痛苦,但只有少数人能够得到帮助。

  几十年来,精神病就像各国医疗保健体系中的孤儿,长期受到资金不足和人手缺乏的困扰。这种漠视的态度似乎表明受精神病折磨的患者只是少数。但事实更有说服力。生活中,约三分之一的人会在生命的某个时期遭遇心理问题。在加拿大,这一群体有1000多万人。

  据估计,精神病会导致残疾和生产力上的损失。每年,加拿大在这一方面的经济损失不下于330亿美元。目前,我们每年还额外花费60至80亿美元治疗这些疾病。入院治疗的精神病患者比癌症和心脏病患者的总和还要多。

  然而,尽管这样,心理健康医师深知这只是涉及其中一小部分人群。研究表明,三分之二精神病成年患者从不寻求帮助;而在青少年中,这个数字是75%。在那些寻求治疗的患者中,大多数先会去看家庭医生,问题是家庭医生往往没有能力识别和处理精神病病患。

  B

  可悲的是,比起成年人,儿童和青少年更不太可能去寻求或接受精神病治疗。而在很多情况下,一旦病患发作,年轻人将不得不付出代价。在研究人员提供的一些最发人深省的统计中,我们发现每年在加拿大约有十分之一的青少年企图自杀。同时,80%和90%的自杀年轻人在死亡时都有可能患有精神疾病。

  有些年轻人比其他人的情况更糟。原住民青少年自杀死亡率是非土著青少年的五至六倍。青春期男性自杀死亡率是青春期女性的三到四倍。

  预防自杀的关键是在于多方面的早期干预,特别对于有危险举动如抑郁症和滥用药物的青少年进行的干预。这就意味着为有孩子是患者的家庭提供帮助,提高社会对于自杀危害的意识,也许最重要的是学校要做出一定的预案。

  C

  在典型的职场中,约四分之一的员工有精神健康问题,最常见的是抑郁或焦虑。据估计,加拿大每年由于精神病而浪费3500万个工作日。心理疾病在短期伤残保险索赔中高述40%,在长期辅助诊断中的索赔的比例超过50%。

  精神病患者的数量——无论是在个人伤痛或是公司底线方面——促使加拿大各地的CEO在多伦多形成对长期患病与心理健康的圆桌会议。成立l0年来,圆桌会议不断指导各个组织检测、治疗并最终防止心理疾病。

  各个组织应采取三步战略。首先,关注早发现和早治疗的机会(85%的抑郁和焦虑患者可以通过救助有效治愈)。其次,在组织层面上探求心理困扰的根本原因(如果它出现在一个单一的部门或单位,情况就特别重要)。最后,是在企业范围内预防和加强管理。

  D

  对心理健康的任何研究都会遇到名誉问题——事实证明消极的态度和行为只会徒然增加精神病患者的痛苦,也会严重阻碍改革。对于这个敏感的问题,《繁星点点的夜晚》带来了许多感触。《繁星点点的夜晚》是由阿尔伯塔精神分裂症协会的卡尔加里·切普特所指导的一部舞台剧。剧中的角色完全由精神分裂症患者们饰演。剧中包括一些痛苦的场景,即有时精神病患者会受到所谓人道主义体制的不公正待遇。

  经过20年实践之后,英国的精神病学家斯尼克劳福特博士回忆到,他发现很少有精神病患者寻求治疗,而且,即使他们接受治疗,也是作为最后的“救命稻草”。他总结说,这主要是因为这些人遭受了太多的羞辱和尴尬。斯尼克劳福特博士决定利用休假写一本关于耻辱的书。

  在他深入研究并从病人的角度出发时,斯尼克劳福特博士被精神病患者遭受到的深度偏见所震撼。他总结说:关于耻辱,最重要的不是很多人的态度,而是深度的行为。换句话说,真正的问题是歧视。而我们所需要的就是一种能代表精神病患者的公民权利运动。

  答案及精析

  71.B【精析】题目问的是“哪篇文章在自杀率上揭示了性别差异?”。根据问句中的关键词“9ender difference”可把答案定位在B篇第二段的.最后一句“Adolescent males die by suicide three to fourtimes more often than adolescent females.”。故选B。

  72.A

  73.B

  【精析】题目问的是“哪两篇文章指出患有精神病的青少年没有接受到足够的治疗?”。可把答案定位在A篇第四段的第二句“…tw0—thirds of adults who experience mental illness never seek help;foradolescents,the figure is 75 percent.”和B篇的第一段第一句的“...children and adolescents are even less likely than adults to seekor receive treatment for mental illness.”。故这题选A和B。

  74.D【精析】题目问的是“哪篇文章认为公众如何对待精神病人会直接影响他们的恢复治疗?”。可把答案定位在D篇第一句“No re—search oil,mental health could fail to deal with the issue of stigma—the fact that negative attitudes and behavior toward people with men--tal illness adds immeasurably to their suffering and represents a seri—OUS barrier to refoFin.”。故选D。

  75.A【精析】题目问的是“哪篇文章报道患有精神病的人群在加拿大人口中占有极大的比例?”。A、B和C中都有涉及到加拿大,但比较发现,A篇第二段的最后两句说明患有精神病的人群在加拿大人口中占有极大的比例。故选A。

  76.B【精析】题目问的是“哪篇文章谈到了自杀与精神疾病存在着很高的关联度?”。根据问句中的关键词“suicide”可把答案定位在B篇第一段的第三句“In what was perhaps the most sobering statisticof all provided by some researchers.it was found that approximatelyone—in.ten Canadian adolescents attempt suicide each year.”和第二段的第一句“some young people are at greater risk than others.Ab—original youths are five to six times more likely to die by suicide thannon—Aboriginal youths.”。故选B。

  77.A

  78.C

  【精析】题目问的是“哪篇文章发现精神疾病使加拿大的经济生产力不足?”。根据问句中的关键词“economy”和“less produc—rive”可把答案定位在A篇第三段时第一句“…menml illness isestimated to cost the economy$33 billion each year in disabilityand lost productivity”和C篇第二段的第二句“Founded lo yearsa90,the Roundtable advises organizations on how to detect,treatand ultimately prevent mental illness.”。故这题选A和C。

  79.C【精析】题目问的是“哪篇文章谈到了人们建议各个单位实行压力管理?”。根据问句中的关键词“management”可把答案定位在C篇的最后一句“…make prevention and stress management a corpo—rate—wide priority”。故选C。

  80.D【精析】题目问的是“哪篇文章呼吁公众对于精神病人的不公正对待给予关注?”。可把答案定位在D篇第三段的最后两句“…mereal issue was discrimination.And what is needed is a kind of civilrights campaign on behalf of the mentally ill”。故选D。

  公共英语五级历年阅读真题 2

  Martin Luther King Jr.

  By the time the Montgomery Improvement Association chose the 26-year-old Martin Luther King Jr. as its leader, the hours-old bus boyott by the black citizens of Montgomery, Alabama, was already an overwhelming success. King would later write that his unanticipated call to leadership "happened so quickly that I did not have time to think in through." "It is probable that if I had, I would have declined the nomination."

  Although press reports at the time focused on his inspiring oratory, King was actually a reluctant leader of a movement initiated by others.(The boyott began on Dec. 5 1955.) His subsequent writings and private correspondence reveal man whose inner doubts sharply contrast with his public persona. In the early days of his involvement, King was troubled by telephone threats, discord within the black community and Montgomerys "get tough" policy, to which king attributed his jailing on a minor traffic violation. One night, as he considered ways to "move out of the picture without appearing a coward," he began to pray aloud and, at that moment, "experienced the presence of the God as I had never experienced Him before."

  He would later admit that when the boyott began, he was not yet firmly committed to Gandhian principles. Although he had been exposed to those teachings in college, he had remained skeptical. "I thought the only way we could solve our problem of segregation was an armed revolt," he recalled. "I felt that the Christian ethic of love was confined to individual relationships."

  Only after his home was bombed in late January did king reconsider his views on violence. (At the time, he was seeking a gun permit and was protected by armed bodyguards.) Competing with each other to influence King were two ardent pacifists: Bayard Rustin, a black activist with the War Resisters League, and the Rev. Glenn E. Smiley, a white staff member of the Fellowship of Reconciliation. Rustin was shocked to discover a gun in Kings house, while Smiley informed fellow pacifists that Kings home was "an arsenal."

  1. What did King think of his nomination as leader of the Montgomery Boyott?

  A) He hadnt expected it.

  B) He had to think about it carefully.

  C) He would refuse to accept it.

  D) He was prepared to accept it.

  2. Why was King unwilling to lead the movement at first?

  A) Because he doubted if the boyott would be successful.

  B) Because he was troubled with a traffic accident at that time.

  C) Because he thought he was too young to be a leader.

  D) Because he himself didnt start the boyott.

  3. Which of the following is Not mentioned as something that happened at the beginning of the black peoples movement?

  A) King was put into prison.

  B) Black people disagreed with each other.

  C) Kings armed revolt proposal was turned down.

  D) Black people found it hard to accept the policy pursued in Montgomery.

  4. Which of the following was the immediate cause that made King change his view on violence?

  A) The education he received in college.

  B) The attack of his home.

  C) The influence of two active non-violence advocates.

  D) The verdict of the Supreme Court.

  5. In Paragraph 4, the last sentence "Kings home was an arsenal" means

  A) Kings home was a place where people got together.

  B) Kings home was a place where people tested bombs.

  C) Kings home was a place where weapons were stored.

  D) Kings home was a place where bombs exploded.

  正确答案:

  ADCBC

  公共英语五级历年阅读真题 3

  Sussex police ordered to search for a six-foot, dark-haired youth of about 20 who failed to mug (抢劫) a five-foot, 74-year-old grandmother. The youth rushed at Mrs West and tied to take her things and money when she was walking out of a church. The result should have been an expected conclusion.

  Surprisedly, however, when Mrs West grasped the muggers wrist (手腕),he cried, "Oh, God! Oh, no! Stop!" Encouraged by these pleas (哀求), she put him in arm lock at which the mugger cried, "Oh, no! Oh! God!" and ran away. "If I hadnt been carrying my shopping I would really have put him on his back. "said Mrs

  West who had practised judo(柔道) when younger." When my husband was living. I used to pracise throwing him at Christmas", she explained.36.Why did the youth cry when grasped by the old lady? Because he ______.

  A. was sorry for his failure B. couldnt bear the pain and had to ask for mercy

  C. felt angry with the old lady D. became so excited that he couldnt help doing so

  37.If the incident hadnt ended beyond expected conclusion,_______.

  A. Mrs West would have been robbed of her things and money

  B. the mugger should have been defeated

  C. Mrs West would have put the youth on his back

  D. the mugger should have cried and run away

  38.What do you think of the youth whom the police ordered to search for? He was ______.

  A. a boy of about 20 B. a dark-haired young man C. an ill man D. a rather weak fellow

  39.In your judgement, which of the following might not be true?

  A. Mrs West had just been to the market and church.

  B. The mugger knew little about judo.

  C. Mrs West was a single woman. D. The mugger didnt get punished in the end.

  答案:

  BACD

  公共英语五级历年阅读真题 4

  Antarctica and Environment

  Antarctica has actually become a kind of space station - a unique observation post for detecting important changes in the world‘s environment. Remote from major sources of pollution and the complex geological and ecological systems that prevail elsewhere, Antarctica makes possible scientific measurements that are often sharper and easier to interpret than those made in other parts of the world.

  Growing numbers of scientists therefore see Antarctica as a distant-early-warning sensor, where potentially dangerous global trends may be spotted before they show up to the north. One promising field of investigation is glaciology. Scholars from the United States, Switzerland, and France are pursuing seven separate but related projects that reflect their concern for the health of the West Antarctic Ice Sheet - a concern they believe the world at large should share.

  The Transantarctic Mountain, some of them more than 14,000 feet high, divide the continent into two very different regions. The part of the continent to the “east” of the mountains is a high plateau covered by an ice sheet nearly two miles thick. “West” of the mountain, the half of the continent south of the Americas is also covered by an ice sheet, but there the ice rests on rock that is mostly well below sea level. If the West Antarctic Ice Sheet disappeared, the western part of the continent would be reduced to a sparse cluster of island.

  While ice and snow are obviously central to many environmental experiments, others focus on the mysterious “dry valley” of Antarctica, valleys that contain little ice or snow even in the depths of winter. Slashed through the mountains of southern Victoria Land, these valleys once held enormous glaciers that descended 9,000 feet from the polar plateau to the Ross Sea. Now the glaciers are gone, perhaps a casualty of the global warming trend during the 10,000 years since the ice age. Even the snow that falls in the dry valleys is blasted out by vicious winds that roars down from the polar plateau to the sea. Left bare are spectacular gorges, rippled fields of sand dunes, clusters of boulders sculptured into fantastic shapes by 100-mile-an-hour winds, and an aura of extraterrestrial desolation.

  Despite the unearthly aspect of the dry valleys, some scientists believe they may carry a message of hope of the verdant parts of the earth. Some scientists believe that in some cases the dry valleys may soak up pollutants faster than pollutants enter them.

  1. What is the best title for this passage?

  [A]Antarctica and environmental Problems.

  [B]Antarctica: Earth‘s Early-Warning station.

  [C]Antarctica: a Unique Observation Post.

  [D]Antarctica: a Mysterious Place.

  2. What would the result be if the West Antarctic Ice Sheet disappeared?

  [A]The western part of the continent would be disappeared.

  [B]The western part of the continent would be reduced.

  [C]The western part of the continent would become scattered Islands.

  [D]The western part of the continent would be reduced to a cluster of Islands.

  3. Why are the Dry Valleys left bare?

  [A]Vicious wind blasts the snow away.

  [B]It rarely snows.

  [C]Because of the global warming trend and fierce wind.

  [D]Sand dunes.

  4. Which of the following is true?

  [A]The “Dry Valleys” have nothing left inside.

  [B]The “Dry Valleys” never held glaciers.

  [C]The “Dry Valleys” may carry a message of hope for the verdant.

  [D]The “Dry Valleys” are useless to scientists.

  Vocabulary

  1. distant-early-warning sensor 远距离早期报警传感器

  2. plateau 高原,高地

  3. slash 挥砍

  4. blast 一阵疾风/狂风

  5. vicious 邪恶的,凶魔般的

  6. gorge 峡谷

  7. ripple 起伏,使起微波

  8. sand dune 沙丘

  9. verdant 绿色

  10. extraterrestrial 地球之外的

  11. aura 气氛

  难句译注

  1. Growing numbers of scientists therefore see Antarctica as a distant-early waning sensor, where potentially dangerous global trends may be spotted before they show up to the north.

  「结构简析」see … as 把……看作。Where定从修饰Antarctic

  答案详解

  1. A 南极洲和环境问题。

  B. 南极洲:地球最早的报警战。

  C.南极洲:独一无二的观察哨。

  D. 南极洲:神秘的地方。三项都是总内容众的组成部分。

  2. D 大陆西部成为一群岛屿。第三段“横断南极的山脉, 有的高达一万四千多英尺,把这大陆分成情况各异的两个地区。山脉以东的大陆部分是由差不多两英里厚的冰层覆盖的高原;山脉以西,即美洲以南的半个大陆也为冰层所覆盖。可是,这里冰层覆盖在大大低于海平面的岩石。如果西南极洲冰层消失,那这大陆西部将成为稀疏的岛群。”

  A. 大陆西部将小时。

  B. 大陆西部缩小。

  D. 大陆西部将成为分散的岛屿。

  3. C 因为地球变暖和狂风劲吹。在第四段:“……这些干谷甚至在寒冬季节也很少有冰雪。它们插在南维多利亚陆地的山脉中, 一度曾有从极地高原到罗斯海的深度为9000英尺的冰河。现在冰河已不存在,很可能是冰期之后一万年间地球变暖的'结果。即使落入干谷的雪也被从极地高原咆哮入海的邪恶狂风吹散了。留下来的是裸露的壮观的峡谷,沙丘起伏的原野,被时速一百英里的大风雕刻成奇形怪状的大砾石,形成与世隔绝的荒凉景象。”

  A. 邪恶的狂风吹走了雪。

  B. 它很少下雪。

  D. 沙丘。这三项只是干谷现象的一部分。

  4. C 他们可能为地球上绿色地区带来了希望的信息。答案是第五段第一句“尽管干谷具有神秘的一面科学家却相信他们可能为地球上葱绿的地方带来了希望的信息。”

  A.干谷内什么都没有留下。

  B. 干谷内从没有冰河。

  D. 按照科学家的看法, 干谷毫无用处。

  公共英语五级历年阅读真题 5

  "We are not about to enter the Information Age, but instead are rather well into it. " Present predictions are that by 1990, about thirty million jobs in the United States, or about thirty percent of the job market, will be computer-related. In 1980, only twenty-one percent of all American high schools owned one or two computers for student use. In the fall of 1985, a new study showed that half of United States secondary schools have fifteen or more computers for student use. And now educational experts, administrators, and even the general public are demanding that all students become "computer-literate". By the year 2000 knowledge of computers will be necessary in over eighty percent of all occupations. Soon those people not educated in computer use will be compared to those who are print-illiterate today.

  What is "computer literacy"? The term itself seems to imply some degree of "knowing" about computers, but knowing what? The present opinion seems to be that this should include a general knowledge, of what computers are, plus a little of their history and something of how they operate.

  Therefore, it is important that educators everywhere take a careful look not only at what is being done, but also at what should be done in the field of computer education. Today most adults are able to use a motor car without the slightest knowledge of how the internal combustion engine (内燃机) works. We effectively use all types of electrical equipment without being able to tell their histories or to explain how they work.

  Business people for years have made good use of typewriters and adding machines, yet few have ever known how to .repair them. Why, then, attempt to teach computers by teaching how or why they work?

  Rather, we first must fix our mind on teaching the effective use of the computer as the tool is.

  "Knowing how to use a computer is what s going to be important. We don t talk about automobile literacy. We just get in our cars and drive them. "

  31. In 1990, the number of jobs having nothing to do with computers in the United States will be reduced to

  A. 79 million B. 100 million C. 30 million D. 70 million

  32. The underlined part "print-illiterate" in the text refers to

  A. one who has never learnt printing

  B. one who has never learnt to read

  C. one who is not a computer literate

  D. one who is not able to use a typewriter

  33. What is the first paragraph mainly about?

  A. Recent predictions of computer-related jobs.

  B. The wide of computers in schools.

  C. The urgency of computers education.

  D. Public interest in computers.

  34. According to the author, the effective way to spread the use of computers is to teach

  A. how to use computers

  B. what computers use

  C. where computers can be used

  D. how computers work

  35. From the text, we can infer that

  A. computers will be easy to operate

  B. automobile will be move comfortable

  C. illiteracy rate will be down

  Text 2

  参考译文

  “我们不是即将进入信息时代,而是置身其中感觉良好。”目前的预测是,到l990年,在美国大约3000万的工作或大约30%的工作市场将和电脑相关。l980年,所有美国高中只有21%的学校拥有一台或两台.供学生用的电脑。而在1985年秋季,一项新的研究表明,美国一半的中等学校拥有十五台或更多的供学生用的电脑。现在教育专家、行政人员、甚至普通大众正要求所有学生会使用电脑。到2000年电脑知识将在超过80%的职业中成为必然要求。很快那些不会使用电脑的`人将会被比作今日的“文盲”。

  “电脑读写能力”是什么?这个术语本身暗示某种程度上与电脑有关,但是知道什么呢?时下的观点好像是,它应该包括对电脑是什么有个大概的了解,另外知道一些电脑的历史以及知道电脑运行方面的一些知识。

  因此,每个地方的教育者不仅要留心观察正在做的事情,而且要注意在电脑教育领域什么应该做。如今,大部分成年人在几乎浑然不知内燃机如何运作的情况下能够驾驶一辆摩托车。在无法讲出它们的历史

  或解释它们怎样工作的情况下,我们也能够有效地使用各种电器设备。

  生意人已经充分利用打字机和加法机很多年了,但几乎没人知道怎样维修它们。那么为什么教电脑要通过教它们内部构造以及为什么工作呢?

  更确切地说,首先我们必须把注意力放在教授电脑的有效使用上,正如工具一般。

  “知道怎样使用电脑将会变得重要。我们不是在讨论‘汽车读写能力:我们只需上车驾驶便是。”

  答案及解析

  31.D【解析】事实细节题。根据“…present predictions are that by 1990,about tliny million jobs in the United States,or about thirty percent of the job market,will be computer-related”(据1990年的预测,美国的三千万份工作,约占所有工作的30%,会和电脑相关)。所以此题选择D。

  32.D【解析】事实细节题。根据“Soon those people not educated in computer use will be compared to those who are print—illiterate today”可知不懂电脑的人将会比作今日的“打字文盲”,所以此题选择D。

  33.C【解析】主旨大意题。阅读第一段可知信息时代电脑必不可少,不懂电脑相当于“文盲”,从而呼吁加强电脑教育。所以此题选择C。

  34.A【解析】推理判断题。第三、四段中以现代人会骑摩托车和生意人学用打印机为例,告诉了我们学习电脑的最有效方法就是学会如何使用电脑,所以此题选择A。

  35.A【解析】推理判断题。根据“Knowing how to use a computer is whats going to be important.We dont talk about automobile literacy.We iust get in our cars and drive them”(知道如何使用电脑是很重要的…就像我们坐在车里开车一样),由此可知学会操作电脑也不是很难的,所以此题选择A。

【公共英语五级历年阅读真题】相关文章:

公共英语pets五级历年阅读真题08-06

历年托福阅读真题精选09-10

历年公共英语二级考试阅读真题题训练09-20

公共英语二级阅读理解历年真题训练10-09

历年考研英语阅读真题及答案05-22

BEC历年阅读考试真题详解09-28

职称英语阅读理解历年真题10-11

历年A类雅思阅读真题训练08-02

历年托福阅读考试真题复习08-25